Olaines 1. vidusskolas jaunā bibliotēka

Šī mācību gada sākumā tika atklāta atjaunotā Olaines 1. vidusskolas bibliotēka. Man patīk tajā uzturēties, jo tā ir moderna un ar patīkamu atmosfēru. Lai par šo jauko notikumu uzzinātu vairāk, es sarunāju interviju ar skolas bibliotekāri Aiju Jankavu.
 
 
Kas veidoja jaunās bibliotēkas dizainu, un kam radās ideja veidot šo bibliotēku divos stāvos?
Jaunās Olaines 1.vidusskolas arhitektoniskais risinājums ir Jelgavas arhitektu biroja darbs. Es izstrādāju bibliotēkas darbības un vizuāla tēla konceptu - atvērta, mūsdienīga, gaiša divlīmeņu telpa, ar vietu dažādien vecumposmiem, ar vietu izstādēm un savrupām mācibu vietām. Ideja par divstāvu jeb divlīmeņu bibliotēku radās jau 2004.gadā skolas direktoram J.Volānam. Paldies par šo drosmīgo ideju!

Cik daudz grāmatu ir jaunajā bibliotēkā, vai tas ir daudz salīdzinoši ar citām bibliotēkām?
Skolas bibliotēkas krājums ir 26 tūkstoši vienības. Tas ir patiesi daudz. Olaines 1.vidusskolas bibliotēkas grāmatu krājums ir tradicionāli bijis bagātigs vienmēr.

Ar ko skolas bibliotēka atšķiras no citām publiskām bibliotēkām, zinu, ka universitātēs ir pieejami labākie studentu darbi?
Galvenā atšķirība ir mācibu grāmatu krājums un pamatuzdevums - nodrošināt mācibu procesu ar mācibu līdzekļiem. Otra lielā atšķirība ir šie ļoti dažādie bibliotēkas lietotāju vecumposmi un bibliotēkas lietotāju skaits. Publiskajās bibliotēkās darbinieki specializējas, bet skolas bibliotēka ir t.s. "Viena cilvēka bibliotēka", kur viens bibliotekārs nodrošina visus bibliotekāra darba procesus.

Pašlaik bibliotēkas otrajā stāvā ir izstāde par velosipēdu vēsturi Latvijā. Kādas jaunas izstādes varēs redzēt bibliotēkā tuvākajā laikā?
Bibliotēkas izstāžu grafiks ir zināms jau līdz decembrim, taču lai pārsteiguma prieks!
Izstāde par velosipēdiem tapusi pateicoties Latvijas Sporta muzejam. Patiešām vēlos, lai Olaine kļūst arvien aktīvāka velo aktivitāšu jomā, lai aizvien vairāk skolēnu uz skolu minās, nevis atbrauc ar vecāku auto.

Vai variet, lūdzu, nosaukt dažas savas mīļākās grāmatas?
Ir tā, ka man nav mīļāko - dziesmu, grāmatu, filmu utt.
Bet ir  autori, kurus bezgala cienu, jo viņu pasaules redzējums ir cilvēcigs, tolerants, asprātīgs, Autori, no kuru darbiem mācos atvērtību un iecietību.Tādi ir divi - britu rakstnieks Ričards Oldingtons (Richard Aldington ) un amerikāņu rakstnieks Džons Vinslovs Ērvings  (John Winslow Irving).

Paldies, un novēlu daudz lasītāju, jaunu grāmatu un interesantu projektu jaunajai bibliotēkai!

 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru